Despre evenimente

Proiectul constă în realizare unor prezentări, conferinţe şi tururi prin București, majoritatea fiind descoperiri ale orașului realizate direct în stradă. Speranța mea este ca prin aceste prezentări să reușesc să arăt evoluția orașului și să ofer câteva explicații pentru imaginea urbană actuală, modul în care se construiește în București și alte elemente care au legătură cu urbanismul, arhitectura şi istoria bucureşteană.

Prezentările din spaţiul public şi tururile se desfășoară în general la sfârșit de săptămână. Plimbările sunt structurate în acelaşi fel:  o mică introducere în care vă voi povesti ce vom vizita şi prin ce zone am ales traseul. Apoi urmează parcurgerea traseului, durata unei plimbări fiind de 1 oră jumatate până la 2 ore. Pe întregul traseu am pregătit materiale, planuri, schițe, poze și explicații pentru tot ce cred că trebuie pus în evidență. Vom face și pauze scurte în care vom discuta despre anumite detalii locale.

Prezentările din anumite zone se vor desfăşura în spaţiul public, pe stradă. În aceste zone voi încerca să explic cum s-a dezvoltat istoric oraşul, arhitectura clădirilor şi urbanismul zonei. Şi de data aceasta vă voi prezenta planuri, schițe sau poze pentru a vă forma o idee mai clară despre Bucureşti şi cum putem să-l înţelegem.

Plimbarea urbană, prezentările şi viitoare conferinţe pe care vi le propun sunt un mod de a vă întelege orașul și o încercare de a vă prezenta și câteva noțiuni simple de urbanism.


Andrei PopescuPlimbări Urbane – prezentate de Andrei Popescu

Am absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Facultatea de urbanism. Sunt interesat de evoluția orașelor, în special București, cu toate elementele pe care le presupune aceasta: urbanism, arhitectură, istorie, antropologie, economie etc.

În 2009 am început publicarea unor propuneri de urbanism pe blogul Idei Urbane. Blogul a devenit astfel un mijloc de a-mi face publice ideile despre dezvoltarea Bucureștiului și analizele despre zone sau proiectele existente. Prin aceste propuneri teoretice am început să descopăr zone ale Bucureștiului, să mă documentez despre evoluția orașului și despre ce ar putea însemna o dezvoltare strategică actuală.

Pe lângă încercările de a-mi exercita în mod corect profesia de urbanist, am început realizarea acestor plimbări prin diferite zone ale orașului. Încerc astfel să fac cunoscut Bucureștiul tuturor celor interesați de modul în care a evoluat acesta, abordând teme ca sistematizarea comunistă, locuirea și evoluția programelor de locuire, intervenții urbane de secol 19 sau viața bucureșteanului în diferite perioade istorice.


Aceste plimbări nu sunt tururi turistice ci prezentări sau consultaţii oferite direct în stradă. Speranţa mea este ca prin aceste prezentări să reuşesc să arăt atât evoluţia oraşului cât şi să ofer câteva explicaţii pentru imaginea urbană actuală, modul în care se construieşte în Bucureşti şi alte elemente de urbanism. Pe întregul traseu veți putea vedea imagini de epocă, planuri vechi și noi, schițe, astfel încât să aveți o imagine completă a evoluției orașului.