Între Art Deco și Modernism

Să fie perioada interbelică una de aur în istoria orașului București? Poate, dar aici ar fi necesară o discuție lungă în care ar trebui stabilite mai întâi criteriile de departajare. În cadrul acestei perioade anii 30 par a fi în majoritatea cazurilor priviți ca o perioadă de glorie, de dezvoltare maximă a arhitecturii și urbanismului bucureștean. Îmi permit să spun că este doar un mit, dar un moment important, chiar decisiv pentru arhitectură putem considera. în acestă perioadă apare și se dezvoltă rapid modernismul în București. în perioada aceasta se întrevede dispariția treptată a neoromânescului și introducerea stilului contemporan. Arhitectura bucureșteană adoptă treptat modernismul.

Bucureștiul preia ideile „revoluționare” din vest și le aplică la tradițiile locale. Modernismul în București a fost un proces, o evoluție de la Art Deco și până la internaționalismul anilor 60 ai secolului 20. Turul Între art Deco și Modernism are ca subiect principal anii de început, de formare și adoptare din perioada interbelică. Pentru aceasta am ales un traseu printr-o zonă influențată în mod decisiv de noua arhitectură, o plimbare pe bulevardele Magheru și Bălcescu.

Plimbarea începe la Piața Romană și urmează traseul celor două bulevarde până la Universitate. Pe parcurs vom discuta despre modernism și principiile stabilite de teoreticienii vremii. În același timp voi încerca să vă prezint contextul european, în principal, și cel american al evoluției ăn arhitectură și modul în care au influențat aceste tendințe proiectele arhitecților români. Pe tot parcursul turului vom discuta despre arhitecții români ai perioadei, unii dintre ei fiind Horia Creangă, Marcel Iancu, Duiliu Marcu sau Octav Doicescu și Arghir Culina. Majoritatea au lucrări realizate pe această axă a orașului și ne vom opri la unele dintre ele pentru a vă explica succint volumetria și ce ar trebui să descoperim în această arhitectură.

Turul cuprinde și descoperirea modului în care au realizat legătura cu orașul și cum au făcut trecerea de la arhitectura modernă a bulevardului la clădirile mai „tradiționale” de pe străzile adiacente. Vom pătrunde astfel și în spatele blocurilor de pe bulevard. Pe tot parcursul plimbării veți putea vedea planuri, schițe și imagini de epocă pentru a putea avea o imagine completă a arhitecturii moderniste și a înțelegerii modului în care s-a transformat în decursul timpului.